dijous, 27 de novembre del 2008

El premi de les vetafocs


Cada any hi ha 5 o 6 equips - sempre, més o menys, els mateixos - que al mes d'agost es miren els grups que els ha tocat a la Champions amb una barreja de mandra pels partits fàcils que sol haver-hi a la lligueta de la primera fase i ganes de que arribin les eliminatòries per jugar amb qui realment li omplirà l'estadi i, en principi, li jugarà de tu a tu.
Manchester, Juve, Barça, Chelsea, Madrid o Bayern, els eterns candidats, saben que si no hi ha una sorpresa majúscula jugaran els vuitens contra Olimpic de Lió, Werder Bremen, Villareal o Celtic. També saben que els quatre equips de semifinals, seran gairebé sempre ells. La primera divisió (tant esportiva com pressupostària) del futbol europeu tiranitza les eliminatòries finals.

Cada any, també, hi ha 5 o 6 equips dels anomenats "ventafocs", els representants de les lligues més petites: polonesos, suïssos, ucrainesos, belgues, danesos o, fins i tot, xipriotes. Generalment aquests equips passen amb més pena que glòria la fase de grups. Acostumen a resar per poder anar a jugar a estadis mítics com Old Trafford o San Siro i marxar de les competicions europees amb una forquilla de cap a 2 punts.

BATE Borisov, Anorthosis, Basilea, Cluj, Aalborg i Steaua de Bucarest són els representants d'aquesta segona categoria. Tot i que alguns no han acabat d'entendre això de marxar d'Europa per la porta del darrere.
L'Anorthosis, primer equip xipriota que juga la Champions, és 3r amb 6 punts. Si el dia 9 de desembre guanya a Atenes al Panathinaikos, serà al bombo dels vuitens.
L'Aalborg danès ha estat capaç de fer 3 gols al camp de Villareal i de premi jugarà la UEFA. Manchester i Villareal (dos equipets de res) seran a vuitens. El Celtic (que lluny queden els Lisbon Lions!), serà l'últim del grup.
L'Steaua de Bucarest depèn d'ell mateix per jugar la UEFA. Si guanya a la Fiore, quedarà tercera de grup, darrere de Bayern i Lió (dos equipets de res més).
Cluj i Basilea són les úniques ventafocs que no tenen cap opció de seguir a Europa. Tot i això, el Basilea ha estat capaç d'empatar al Camp Nou i el Cluj de guanyar a l'Olímpic de Roma i d'empatar a casa amb el Chelsea.

Aquesta Champions quedarà al palmarès de Barça, ManU, Inter o qualsevol dels altres "grans" d'Europa, però per la resta només serà una desilusió més. Una altra.
En canvi, pels aficionats xipriotes, danesos, rumanesos o suïssos; aquesta Champions ja és un premi més gran que el que podien demanar quan a finals de la temporada passada el seu equip es classificava per jugar les rondes prèvies de la Champions.

Des d'aquesta humil tribuna només em queda desitjar tota la sort del món a l'Anorthosis, tant de bo aquesta ventafocs no perdi mai la sabatilla de cristall que duu posada.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Bé, només comentar que, com sempre, hi ha alguna excepció, la dels equips que es converteixen en grans temporalment i aconsegueixen guanyar un trofeu com aquest. És el cas de l'Oporto de Deco, un equip de 2na línia... Clar que, allà on juga Deco, l'equip guanya la Champions. Compte amb el Chelsea!

nototesnoticia.blogspot.com

Ferran ha dit...

Tot i que la presencia d'aquests equips ventafocs pugui ser anecdòtica, a més de ser un premi per als propis equips a mi em sembla que per als equips grans jugar contra equips com aquests pot resultar un problema. El futbol es un esport en el que el millor no sempre guanya, i amb una bona dosi d'entrega i sort per part dels equips "ventafocs", es poden plantejar problemes seriosos als equips grans. A més, no ens enganyem, és molt més difícil per a un jugador professional rendir contra un equip com el totpoderos Cluj, que contra un dels equips grans, simplement per un tema de repercusió.